Asukastilaisuus turvallisesta ja viihtyisästä kotialueesta kiinnosti
Kontula, turvallinen ja viihtyisä kotialue -asukastilaisuus kokosi keskiviikkona 27.2. lähes 70 kontulalaista keskustelemaan alueen turvallisuudesta. Kontula-Seuran puheenjohtaja Kalevi Salo kertoi aluksi vuoden 2007 lopulla kontulalaisille tehdystä kyselytutkimuksesta. Sen tulokset kertovat Kontulan olevan avoin ja yhteisöllinen asuinalue.

Kontulalaiset ovat juurtuneet kotialueelleen ja seuraavat Kontulan tapahtumia. Myös vanhimmat asukkaat ovat kiinnostuneita asuinalueestaan ja yhteiskunnasta. Noin 80 prosentilla asukkaista on perheen ulkopuolinen ystävä Kontulassa. Vastanneista 84 prosenttia jutteli lähes päivittäin tai ainakin viikoittain kotialueellaan asuvien tuttujen kanssa.

-Tämä on huipputulos ja ylittää yhteisöllisyydessä Helsingin muut asuinalueet. Tähän ei ole yltänyt mikään muu alue. Olisikohan tämä sitä ”Kontulan henkeä”, kysyi Salo

Kuten ennakolta voitiin arvata, niin Kontulan ostari koetaan alueen turvattomimmaksi paikaksi. Myös metro ja metroasema sekä Kontulantien alittavat tunnelit mielletään turvattomiksi. Toisaalta Kontulan ostaria pidetään myös erittäin tärkeänä kauppapaikkana.
 
Poliisin tilastojen mukaan tilanne on monessa suhteessa parantunut Kontulassa viime vuosina. Esimerkiksi pahoinpitelyjen määrät ovat laskeneet Kontulassa kolmannekseen vuodesta 2005. Vahingonteoista rikosilmoitukset ovat tavallisella helsinkiläisellä tasolla. Myös päihtyneiden määrä on hieman laskenut vuosista 2002–2003.

Häiriökäyttäytyminen on myös kokonaisuudessaan vähentynyt. Erityisen harmillisena monet ovat kokeneet ostarilla sen, että anniskelupaikkojen asiakkaat ovat siirtyneet tupakkalain seurauksena ravintoloiden ulkopuolelle. Toinen ostarilla ärsyttävä asia on polkupyöräily.

Kontulan lähipoliisi Pentti Tarvonen kertoi asukastilaisuudessa parhaillaan meneillään olevasta pilottihankkeesta, jossa pureudutaan itäisten alueiden ongelmiin. Projektin puitteissa on mm. pidetty alueen ravintoloitsijoiden kanssa palaveri. Ravintolatarkastuksia tehdään säännöllisesti. Päivittäistavarakauppiaille järjestetään palaveri huhtikuussa, jolloin aiheena mm. oluen ja siiderin myynnin valvonta.

Tarvonen korosti, että päihteiden välittämistä alaikäisille seurataan ja siihen puututaan. Myös alaikäisten alkoholin käyttöön puututaan ja tehdään ilmoitus lastensuojelun kautta kotiin. Kaikki alueen 4.–8. -luokkalaiset kutsutaan Liikuntamyllyyn tapahtumaan, jossa käsitellään päihteitä, liikenneturvallisuutta ja kiusaamista.

Yleisökeskustelussa tuli jälleen ilmi, että anniskelupaikkojen runsas määrä ostarilla koetaan ongelmaksi. Poliisi lupasi pystyttää keväällä ostarille poliisiteltan viikoksi seuratakseen ostarin tapahtumia.

Kontulan huumetilanne on poliisin mukaan samanlainen kuin muualla Helsingissä. Huumeidenkäyttö on lisääntymässä. Poliisi pyysi asukkaita ilmoittamaan epäilemistään huumekämpistä ja -viljelyistä.

Keskustelussa esitettiin myös huoli Kotikonnuntiellä ajettavista ylinopeuksista, sillä alueella liikkuu paljon vanhuksia. Eräs osallistuja ehdotti vanhustenkeskuksen läheisyyteen erityistä varoitusmerkkiä. Lähipoliisi Tarvosen mukaan poliisi saa lisää kamera-autoja käyttöönsä ja voi näin tehostaa valvontaa. Paikalle voidaan harkita myös yleistä varoitusmerkkiä, sillä erillistä vanhuksista varoittavaa merkkiä ei toistaiseksi ole.KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi