Viihtyvyys- ja turvallisuusfoorumin antia
Kuutisenkymmentä Mellunkylän asukasta kokoontui tiistaina 15.9. Kontulan Symppikseen keskustelemaan Mellunkylän viihtyvyydestä ja turvallisuudesta. Eniten oli väkeä Kontulasta ja Vesalasta, naisia enemmän kuin miehiä, ja osallistujien keski-ikä oli lähemmäs 60 vuotta.

Tutkijat Martti Tuominen ja Tina Lauronen kaupungin tietokeskuksesta kertoivat , miltä tilanne näyttää Mellunkylässä verrattuna muihin kaupunginosiin uusimman saatavissa olevan tutkimustiedon mukaan. Viesti oli, että turvallisuustilanne on parantunut huomattavasti ja enemmän kuin kaupungissa keskimäärin, kun sitä on kysytty asukkailta. Paikalla ollut lähipoliisi vahvisti tiedon. Etenkin Kontulan ostoskeskuksessa häiriökäyttäytyminen ja rikokset ovat vähentyneet reippaasti.  Turvattominta aluetta kaupungissa on keskusta. Kontulan ostarilla käy 30 000 ihmistä vuorokaudessa erilaisilla asioilla, eli ostari on myös keskus, ja se heijastuu vastauksiin ja rikostilastoihin koko Mellunkylän tulosta heikentävästi.

Tästä huolimatta asukkailla oli huomautettavaa alueen puhtaanapidosta ja valaistuksesta, kapakoiden lisääntymisestä Kontulan ostarilla sekä mopoilun ja polkupyöräilyn ajoittaisesta holtittomuudesta kevyen liikenteen väylillä. Osallistujilta tuli myös kiitosta ympäristön kohennuksista, poliisin ja lähityöntekijöiden toiminnasta ja Symppiksen perustamisesta.

Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistystä pidetään usein virheellisesti syypäänä kapakoiden määrän kasvamiseen ostarilla. Tosiasia on, että ostarin liiketilojen omistajia on kymmeniä ja kukin heistä päättää itsenäisesti, kenelle tilansa vuokraa. Yrittäjäyhdistyksellä ei ole siinä sananvaltaa. Miksi sitten tulee kapakoita eikä muita palveluita, johtuu taloudellisesta tilanteesta ja Itäkeskuksen ja Jumbon läheisyydestä. Huonoina aikoina kapakan pitäminen on kannattavampaa kuin erityiskaupan. Tupakkalaki taasen on tuonut kapakoiden asiakkaat ulkotiloihin röökitauoille, mikä ei ole rangaistava teko vaikka tuokin ”viihtyvyyshaittaa”. Poliisi ja vartijat voivat puuttua vain järjestyshäiriöihin ja rikoksiin.

Tieto asukkaiden huolenaiheista ja kiitoksista on välitetty päättäjille ja ao. virkamiehille.

Aluefoorumin oli järjestänyt Vetoa ja Voimaa Mellunkylään –hanke yhdessä Kontula-Seuran kanssa. Syksyn aikana pidetään aluefoorumit vielä ainakin vanhuspalveluista ja Kontulan keskuksen uudesta kaavasta, joka on menossa kaupunkisuunnittelulautakuntaan lokakuussa.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi