Mellunkylän terveyspalvelut parantuneet



Vuoden ensimmäisessä Mellunkylän aluefoorumissa 15.2. olivat jälleen kerran esillä Mellunkylän terveyspalvelut. Kyseessä oli kolmas aluefoorumi kahden vuoden sisällä samasta aiheesta. Tällä kertaa alueelliset terveyspalvelut näyttävät kehittyneen selvästi parempaan suuntaan, kiitos asukkaiden itsepintaisuuden, virkamiesten kärsivällisen ja hyvän valmistelun sekä poliittisen tahdon. -Mitä siis on tapahtunut?

Aluefoorumi järjestettiin Kontulatalon Symppiksessä ja paikan päällä oli esiintyjien lisäksi n. 80 alueen asukasta. Pääpaino foorumissa oli terveyskeskuksen kehittämishankkeiden raportointi eli miten terveyspalveluiden tilanne on alueella kehittynyt. Tilannetta selvittelivät Helsingin terveyskeskuksen toimitusjohtaja Matti Toivola ja terveysasemien johtaja Antti Iivanainen. Kommenttipuheenvuoron piti terveyslautakunnan puheenjohtaja Jouko Malinen. Yleisön joukossa nähtiin myös muita lautakunnan jäseniä. Tämän vuoden ensimmäisen Mellunkylän aluefoorumin järjesti Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hanke yhteistyössä Terveysasemien ystävät -ryhmän kanssa.

Uusi terveydenhuoltolaki tulee voimaan 1.5.2011

Avauspuheenvuorossa Matti Toivola kertoi, että uusi terveydenhuoltolaki tulee voimaan 1.5.2011. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaat saavat oikeuden valita kiireettömän hoidon hoitopaikan miltä tahansa terveysasemalta oman kunnan alueelta. Tässä ns. listautumismallissa helsinkiläiset voivat listautua tietyn terveysaseman potilaaksi (Helsingissä 26 terveysasemaa). Halutessaan asukas voi valitsemaltaan terveysasemalta valita hoitavan lääkäri-hoitaja -työparinsa (jos listalla tilaa). Valinnan jälkeen seuraa vuoden karenssi seuraavaan vaihtoon. Mikäli asiakas kuitenkin haluaa jatkaa oman alueensa terveyspalveluiden käyttämistä, mitään erillisiä toimenpiteitä/listautumista ei tarvitse tehdä.

Ennen toukokuuta listautumismallin pilotti tulee 1.3.2011 laajenemaan kaikille idän asemille. Tässä pilotissa Idän alueen asukkailla mahdollisuus valita terveysasemansa idän asemien kesken.

Kiireettömän hoidon hoitopaikan valinta laajentuu koko maan kattavaksi 1.1.2014.

Kontulan ja Kivikon kehittämiskohteet edenneet

Antti Iivanaisen tilaisuudessa esittämä selvitys näyttää, että Kontulan terveysasemalla on kiinnitetty huomiota vastaanotolle pääsyyn ja monipuolistettu palvelutarjontaa päihdetyöntekijän, sosiaalineuvojan ja fysioterapeuttipalvelujen myötä. Fysioterapiapalveluissa Kontulan ja Kivikon terveysasemien ajanvaraus/vastaanottohenkilökunta ohjaa sovittujen kriteerien perusteella fysioterapeutin vastaanotolle potilaat, jotka hakeutuvat akuutin selkäkivun vuoksi lääkärin vastaanotolle.

Aikaisemmin esitellyn listautumismallin lisäksi parannuksia on ollut eritoten puhelinpalveluissa. Kivikon pilotoitu takaisinsoittojärjestelmä (jossa jos puheluun ei vastata, jää soittajan numero muistiin ja numeroon soitetaan takaisin) on saanut hyvää palautetta asiakkailta. Kontulassa vuorostaan terveysaseman toimiston ja omahoitajien numeroihin soitettuihin puheluihin vastaavat omahoitajat puhelintunneilla klo 8-9 ja 12-13. Terveysaseman toimiston hoitohenkilökunta vastaa lisäksi puheluihin klo 9-12 ja klo 13-16. Toimiston numerossa on viiden soittajan jono. Kuudes kuulee varattu äänen. Omahoitajien linjoilla on kolmen soittajan jono. Neljäs kuulee varattuäänen. Jos puheluun ei vastata, jää soittajan numero muistiin ja numeroon soitetaan takaisin

Yleisöltä tuli poikkeuksellisen paljon kiitosta terveyspalvelujen ja nimenomaan Kivikon vastaanotolle pääsyn parantumisesta, kiitos aseman toimivan takaisinsoittojärjestelmän. Puutteitakin on edelleen, mm. Kontulan terveysaseman puhelinpäivityksessä sekä muualta Suomeen muuttaneiden lääkärien kielitaidossa.

Myllypuron uusi terveysasema aukeaa syksyllä 2012

Foorumin yhteydessä nousi monta muutakin asiaa esille. Esillä ollut ajatus Länsimäen tarveyspalvelujen laajentamisesta poikkikunnallisesti mellunmäkeläisille ei ole saanut tuulta purjeisiinsa, etenkin nyt kun Helsinki-Vantaan yhdistämishanke joutui vastatuuleen. Sen sijaan merkittävä parannus on, kun Myllypuron uusi, monipuolinen terveysasema avataan syksyllä 2012. Itäkeskuksen Hansasillalle vuorostaan aukeaa uudenlainen terveyskioski -palvelu jo maaliskuun alussa. Sekä Myllypuron terveysaseman ja Itäkeskuksen terveyskioskin palvelut tulevat olemaan myös mellunkyläläisten käytössä.

Asiat ovat siis terveyspalvelujen osalta kehittyneet viime aikoina pääosin myönteisesti. -Kuinka työn alla oleva selvitystyö sosiaaliviraston ja terveystoimen yhdistämisestä tulee vaikuttamaan nykyisiin palveluihin, se jää nähtäväksi.





KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi