Kolumni: Mellunmäen ja Länsimäen yhteinen kirjasto?


 
Mellunmäen kirjastohanke nytkähti askeleen eteenpäin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava kertoi Vetoa ja Voimaa Mellunkylään yhteistoimintaryhmässä, että kaupunginhallitus on hyväksynyt ensi vuodelle 500 000 € määrärahan kiinteistöviraston tilakeskukselle uuden kirjastorakennuksen suunnittelua varten.
 
Helsingin kaupunginkirjasto ja mellunmäkeläiset ovat jo kauan haaveilleet Mellunmäen lähikirjastosta. Aiemmat esitykset ovat syystä tai toisesta ajaneet karille. Nyt Vantaan talouden heikentyminen on avaamassa uusia mahdollisuuksia. Vantaa suunnittelee säästösyistä kirjastoverkkonsa harventamista. Uusi Mellunmäen metroaseman lähistöön sijoittuva kirjasto olisi Mellunmäen ja Länsimäen yhteinen, ja se olisi suurempi ja paremmin varusteltu kuin Länsimäen kirjasto. Helsinki ja Vantaa jakaisivat kustannukset. Yhteinen kirjasto olisi uusi askel Helsingin ja Vantaan yhteistyössä.
 
Kirjastorakennukseen tulisivat myös asukastila Mellarin korvaavat tilat, kun Mellunmäen vanha ostari puretaan. Sieltä uuteen kirjastorakennukseen voisi siirtyä myös seurakuntayhtymän tiloja ja Mikaelin seurakunnan toimintaa. Muutkin yhteistyökumppanit ovat mahdollisia.
 
Mellunmäen ja Länsimäen kirjasto olisi hieno lisä Mellunkylän palveluihin. Hankkeen toteutumiselle on kuitenkin vielä monta estettä. Länsimäkeläiset (ehkä rajakyläläisetkin) vastustavat tiukasti oman lähikirjastonsa lakkauttamista. Helsinki ja Vantaa eivät ole vielä päässeet sopuun hankkeesta eivätkä kustannusten jakamisesta. Seurakuntayhtymän kanssa ei ole vielä neuvoteltu. Jos kaupunkien talous heikkenee voimakkaasti, kirjaston rakentaminen voi lykkääntyä ja rauetakin kokonaan.
 
Hankkeen suunnittelussa ja toteuttamisessa olisi kuunneltava tasapuolisesti mellunmäkeläisten ja vantaalaisten toiveita, jotta hanke ei aiheuttaisi riitaa asukkaiden kesken. 
 
Mellunkylä ja Vantaan Länsimäki ja Rajakylä muodostavat toiminnallisesti yhtenäisen alueen , jossa asukkaat käyttävät luontevasti Kontulan ja Mellunmäen metroasemia ja Kontulan ostoskeskuksen monipuolisia kaupallisia palveluja. Koko alueen järjestöjen tiivistyvä yhteistyö ja palvelujen yhteensovittaminen voisivat olla tulevaisuudessa uusi voimavara itäisen pääkaupunkiseudun kehittämiselle.
 
Eeva-Liisa BromanKontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi