KontuFestari 24.8.2013 tietopaketti

KONTUFESTARI LAUANTAINA 24.8. TIETOPAKETTI

KANSAINVÄLISTYNYT KONTUFESTARI TULEVANA LAUANTAINA 24.8. KONTULASSA, MUKANA DUMARIN, PELLEN JA NOTKIKSEN LISÄKSI MM. HUIPPUESIINTYJIÄ JA KULTTUURIA EUROOPASTA
 
KontuFestarista on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut yksi Itä-Helsingin suurimmista kulttuuritapahtumista. Tämä maksuton kansanjuhla järjestetään kahden lavan voimin Kontulan Kelkkapuistossa lauantaina 24.8.2013 klo 12-21. - Kustannusten vuosittaisesta merkittävästäkin noususta ja tapahtumatukien jälkeenjäämisestä huolimatta KontuFestari tarjoaa tänäkin vuonna hyvää musiikkia ja monipuolista ohjelmaa moneen eri makuun hienossa puistoympäristössä.
 
KontuFestari 2013 on samalla myös kansainvälisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tuttujen kotimaisten esiintyjien, mm. Tuomari Nurmion ja Spugetin, Pelle Miljoona Unitedin, Notkea Rotta All Starsin ja Stadin Juhlaorkesterin lisäksi tapahtumassa esitellään laajemminkin eurooppalaista kulttuuria peräti kuudesta eri maasta.
 
Viro-folkin ehdottomaan kärkikastiin kuuluva Svjata Vatra tulee Virosta, taitava Artur Dutkiewiczin jazztrio Puolasta, arvostettu katutaideryhmä La Compagnie DeFakto Ranskasta, hauskan älykäs stand up -koomikko Josh Howie Englannista, Club Balkan Feverin isähahmo DJ Borzin Saksasta ja italialaista musiikkia esittää vuorostaan Suomessa asuva Luca Gargano Rhythm Music Orchestra. - KontuFestarin ainutkertaisen eurooppalaisen kulttuurikokonaisuuden toteutuksen mahdollistavat Eunic -verkoston (European Union National Institutes for Culture) Suomen jäsenet eli Viron Suomen-instituutti, Puolan Suurlähetystö, Ranskan instituutti, British Council, Goethe-Institut ja Italian kulttuuri-instituutti.
 
Tapahtuma on maksuton ja päihteetön. Yleisöä palvelee festaritori. Lisäksi KontuFestareilla on tarjolla paljon muutakin ohjelmaa, mm. Kansallisteatteri jalkautuu Kontulaan (kts. alla KONTUFESTARIN MUU OHJELMA).
 
KontuFestarin järjestää KontuKeskus ry yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen, Eunic verkoston Suomen jäsenten ja kaupungin Lähiöprojektin kanssa. Tapahtuma on myös osa tämänvuotista Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -demokratiapilottia.
 
Lisätietoa KontuFestarin Facebook -sivuilta: www.facebook.com/Kontufestari2013
 
KONTUFESTARI 2013 MUU OHJELMA
 
Jo julkaistun ohjelman lisäksi KontuFestarien esiintyjäkaarti täydentyy Madsonilla ja Huutsi Kuutsilla. Lisäksi festarien muu anti on täsmentynyt, kuten myös tapahtuman alustavat aikataulut, jotka ovat suuntaa antavia.
 
Nuoret valitsivat äänestyksessä Madsonin esiintymään festareille
 
Osana Helsingin kaupungin Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -demokratiapilottia, nuoret pääsivät yhteistyössä nuorisoasiainkeskuksen kanssa äänestämään yhden esiintyjän KontuFestareille ja kyseisen äänestyskisan voitti Madson (Maxie Madisson), joka nousee KontuFestarin päälavalle lauantaina 24.8. klo 13.15.
 
Nuorisoasiainkeskuksen teltalla mahdollisuus voittaa Pleikkari 3
 
Kontulan nuorten toimintakeskus Luuppi järjestää yhdessä Itäisen nuorisotyöyksikön kanssa ainutlaatuisen tilaisuuden 13-20-vuotiaille voittaa mm.Playstation 3 -pelikonsolin. Tule KontuFestareilla klo 14.00-19.00 nuorisoasiankeskuksen teltalle puhaltamaan NOLLAT alkometriin ja samat NOLLAT klo 21.00 alkaen Luupin nutalle ja osallistut arvontaan, joka järjestetään samaisena iltana puhallutuksen jälkeen Luupissa. KontuFestareilla nuorisoasiankeskuksen ohjelmassa myös mm. koripallokisa, teltalla jaetaan skatehallin ja nuorisotalojen infoa sekä luvassa myös muita aktiviteettejä.
 
Huutsi Kuutsi täydentää lasten ohjelman antia
 
Huutsi Kuutsi on Kipinäpuiston ja leikkipuisto Kurkimäen sosiaaliohjaajien/tiiminvetäjien Harri Kokkosen ja Pablo Salmesin muodostama duo, joka esittää tuttuja lastenlauluja kuin myös omaa tuotantoa iloisella ja reippaalla otteella KontuFestarin Puistolavalla alk. 13.45.
 
Kansallisteatteri jalkautuu Kontulaan
 
Kansallisteatteri järjestää syksyllä 2013 Kontulassa teatteriin, musiikkiin, kirjoittamiseen, liikeilmaisuun ja kuvataiteeseen liittyviä viikoittaisia työpajoja. Niiden tuloksista syntyy esitys, joka nähdään Kontulassa sekä Kansallisteatterissa tammikuussa 2014. Reittejä Kontulaan -projektin lähtölaukaus on KontuFestarilla lauantaina 24.8.
 
Yhdessä Mellunkylää kehittämään!
 
Mellunkylässä pilotoidaan Lähiö 2072 -hankkeessa syksyllä 2013 yhteisöllistä lähiökehittämistä. Osana tätä AVE MELLUNKYLÄ! -pilottia järjestetään mm. MESTOILLA-videokilpailu 12-19-vuotiaille. Kelkkapuiston ständillä kävijät voivat tulla lisäämään aikajanalle "elämänsä biisin" tai muuten vain jättämään merkkinsä festarihengessä.
 
Puolueet esittäytyvät Aatteiden Teltalla, kulttuuriministeri pitää tervehdyspuheen
 
Aatteiden Teltta on ollut vuodesta 2003 lähtien osana KontuFestarien ohjelmaa. Teltassa yleisöllä on mahdollisuus tavata tunnettuja poliittisia päättäjiä eri puolueista ja kysellä heidän mielipidettään ajankohtaisista asioista. - Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki vierailee tapahtumassa myöhemmin lauantai-iltapäivällä ja pitää tervehdyspuheen yleisölle.
 
Lisäksi KontuFestareille tulossa mm. Helsingin kaupunginkirjaston Kirjastobussi.
 
KONTUFESTARI 2013, ALUSTAVAT AIKATAULUT
 
PÄÄLAVA
 
Klo 13.15 > Madson
 
n. klo 14.15 > Artur Dutkiewicz Trio 
 
n. klo 15.30 > Svjata Vatra
 
n. klo 16.45 > Notkea Rotta All Stars
 
n. klo 18.15 > Pelle Miljoona United
 
n. klo 19.45 > Dumari & Spuget
 
PUISTOLAVA
 
Klo 12.00 > Musikantit
 
n. klo 13.45 > Huutsi Kuutsi
 
n. klo 15.00 > Stadin Juhlaorkesteri
 
n. klo 16.15 > La Compagnie DeFakto
 
n. klo 17.45 > Luca Gargano Rhythm Music Orchestra
 
n. klo 18.30 > Josh Howie
 
n. klo 19.00 > DJ Borzin 
 
Kaikki esiintymisajat ovat siis noin-aikoja. Oikeudet ohjelma- ja aikataulumuutoksiin pidätetään.
 
 
KONTUFESTARI 2013, ARTISTIESITTELYT
 
KontuFestari 2013 on kansainvälisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tuttujen kotimaisten esiintyjien, mm. Tuomari Nurmion ja Spugetin, Notkea Rotta All Starsin ja Pelle Miljoona Unitedin  lisäksi tapahtumassa esitellään laajemminkin eurooppalaista kulttuuria peräti kuudesta eri maasta. 
 
Dumari ja Spuget
 
Tuomari Nurmio on paitsi suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä biisintekijöitä ja vaikuttajia, myös eräs uudistumiskykyisimmistä esiintyjistä. Tuomari Nurmion hahmo on paradoksien täyttämä: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa. - Huhtikuussa 2103 ilmestynyt, hienon levyarvostelumenestyksen saanut uusi levy Dumari ja Spuget on snadii respektii Kalliolle ja koko stadille. Dumari ja Spuget päättää kesän ainoalla stadin keikallaan KontuFestarin lauantai-illan ja Nurmion häikäisevää tulkintaa tukee svengaava bändi: rumpali Tohtori Hillilä, kitaristi Miikka Paatelainen ja basisti Mitja Tuurala. 
 
Notkea Rotta All Stars
 
Ainoa, joka vuosi KontuFestareilla esiintynyt Notkea Rotta on itähelsinkiläinen kulttibändi. Sen keulakuvaräppärit on tunnettu jo kymmenen vuoden ajan nimillä Notkea Rotta, Rautaperse ja Rohtori Laine. Yhtye on tullut tutuksi mm. hauskojen ja värikkäiden, tarinoiden muotoon kirjoitettujen sanoitusten johdosta. Lähiöoopperaryhmäksi kutsutun bändin soitanta on viime vuosina myös tiukentunut. Erityisesti kitaristi Rane Raitsikan mukaan tulo on vienyt yhtyettä yhä syvemmälle rouhean live-soitannan ja elektronisen fuusion maailmaan ja matka jatkuu edelleen. Varsinkin keikkatilanteessa yhtye on verevimmillään ja täysin ainutlaatuinen, lokeroimaton tapaus kotimaisen musiikin kentällä.
 
Pelle Miljoona United 
 
Pelle Miljoona oli yksi ensimmäisiä suomalaisia punk-muusikkoja ja hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat mm. Moottoritie on kuuma sekä Tahdon rakastella sinua. Pelle edustaa edelleen samaa voimaa, vihaa ja toivoa kuten on tehnyt läpi 30-vuotisen uransa löytäen aina uudet sukupolvet yhä uudelleen puolelleen. - Pelle Miljoona United yhtyeeltä ilmestyi mainio Elävänä vastavirrassa  -livealbumi keväällä ja uutta materiaalia päästään kuulemaan elokuun lopussa julkaistavalla, Janne Haaviston tuottamalla Diaspora -studioalbumilla. Ennakkotietojen mukaan levyllä yhdistyvät Pellen kantaaottavat kappaleet ja Tumppi Varosen rakkauslaulut. Pelle Miljoona United kokoonpano: Pelle Miljoona (laulu, rummut), Tumppi Varonen (laulu, basso), Jukka "Mela" Melametsä (kitara).
 
Svjata Vatra (EST)
 
KontuFestarin päälavalle nousee Viron maailmanmusiikin bändien kärkikaartiin kuuluva Svjata Vatra (suom. Pyhä Tuli), joka julkaisi uuden albuminsa Svitlyi schljah (suom. Valoisampi tie) huhtikuussa 2013. Tulifolkiksi musiikkiaan kutsuva yhtye on virolais-ukrainalainen yhtye, joka on viime vuosina noussut yhdeksi Viron suosituimmista bändeistä. Yhtyeen keulahahmolla, ukrainalaissyntyisellä Ruslan Trochynskyilla, on viikatteen, vetopasuunan ja mielettömän lavakarisman lisäksi takanaan loistava yhtye: haitari- ja säkkipillivirtuoosi Kulno Malva, virolaisia säkkipillejä ja munniharppua soittava Juhan Suits sekä lyömäsoitintaituri Martin Aulis. Kappaleidensa aiheita Svjata Vatra ammentaa monien maiden kansanperinteestä ja musiikista. Kun ukrainalainen räiskyvä energia yhdistetään virolaiseen sisäisen mystiseen voimaan, tuloksena on väkisin tanssimaan paneva rytmi ja hurja lavashow.
 
Artur Dutkiewicz Trio (PL)
 
Artur Dutkiewicz on yksi Puolan johtavista jazzpianisteista. Hän on esiintynyt joko sooloartistina, trionsa kanssa tai vierailevana solistina eri puolilla maailmaa. Vuonna 2010 hän levytti trionsa kanssa levyn "Hendrix Piano", jossa ensimmäistä kertaa esiteltiin Hendrixin musiikkia pianojazztrion muodossa. Dutkiewiczin trio on tyylikäs kokoonpano, jossa soittavat Dutkiewiczin lisäksi bassoa Pawel Puszczalo ja rumpuja Lukasz Zyta.
 
Luca Gargano Rhytm Music Orchestra (I/FIN)
 
Luca Gargano on luotsannut lukuisia bändejä ja klubeja sekä vaikuttanut taustalla erilaisissa kulttuuriyhteyksissä musikaaleista radioon. Miehen sooloura alkoi syyskuussa 2010 albumilla Look Back In Laughter ja vuonna 2012 julkaistiin Koskelainen-nimellä suomenkielinen albumi Bola Bola. Vuonna 2013 kielivalikoima laajeni taas: nyt on tarjolla ison bändin voimin uutta lauluntekijämusiikkia italialaismaustein sekä saapasjalkamaan rock- ja popklassikoita. Ohjelmistossa on siis omien biisien lisäksi mm. Lucio Battistin, Vasco Rossin, Jovanottin ja Bigmenin musiikkia.
 
Stadin Juhlaorkesteri
 
Yhdeksänhenkisen, ammattimuusikoista koostuvan, kitaristi Timo Seppäsen johtama Stadin Juhlaorkesterin ohjelmisto koostuu koti- ja ulkomaisista pop-klassikoista sekä jazzballadeista ja svengaavasta rockista. Laulusolisteina loistavat Puistolavalla Timo Turpeinen ja Niina Sallinen. Bändissä ovat mukana lisäksi Heikki ”Hepa” Halme (saxofoni), Sami Pöyhönen (trumpetti), Veli-Pekka ”Puka” Oinonen (kitara), Tero Siitonen (basso), Tero Mikkonen (rummut) ja Tom Nekljudow (lyömäsoittimet).
 
Compagnie de Fakto (F)
 
Musiikkiesitysten lisäksi festareilla nähdään ranskalaisen Compagnie de Fakton hauska ja yllättävä, katutanssia perinteiseen chanson-musiikkiin yhdistelevä esitys. Teoksen esittävät Puistolavalla Compagnie de Fakton taiteellinen johtaja Aurélien Kairo and tanssija Karla Pollux.
 
Josh Howie (GB)
 
KontuFestarilla päästään nauttimaan myös kuuluisasta brittihuumorista koomikko Josh Howien stand-upin muodossa.
 
DJ Borzin (D)
 
Vuosikymmenten DJ-kokemuksella varustettu DJ Borzin tunnetaan helsinkiläisen Club Balkan Feverin isänä. Klubilla soi kansainvälinen mukaansatempaava funk, joka on saanut vaikutteita myös angloamerikkalaisen kulttuurin ulkopuolelta. Nimensä mukaisesti klubin kuumia rytmejä ammennetaan juuri Balkanin alueelta. Borzin on kerännyt klubilleen esiintymään monia kansainvälisiä huippunimiä, mutta on myös itse kiertänyt maailmaa villin tanssimusiikin lähettiläänä.

KONTUFESTARI 2013, ALUEEN KARTTA

KontuFestari järjestetään Kontulan Kelkkapuistossa, jonne kävellen matkaa Kontulan ostarilta ja lähimmältä metroasemalta n. 10 minuuttia.
 
 
 KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi