Kolumni: Reittejä Kontulaan -iltamat

 
Lokakuun viimeisenä päivänä pidettiin Wanhassa Postissa Reittejä Kontulaan –iltamat. Reittejä Kontulaan on kuten tiedämme kulttuuritoimen tukema Kansallisteatterin projekti, jossa tehdään teatteria yhdessä asukkaiden kanssa. Projekti huipentuu talvella esityksiin Kontulassa ja Kansallistettuerin näyttämöllä. Iltamissa avattiin osa-alueita joita tämän esityksen tekemisessä on tarvittu. Koulujen kanssa oli aluksi hahmotettu työpajoissa alueen olemusta, sitä millaisista osista kaupunginosa koostui. Lopputulos nähtiin isona karttana pöydällä. Sen jälkeen esiteltiin itse esitystä valmistelevien työpajojen saavutuksia. Tässä porukassa oli mukana kaikenikäisiä asukkaita. Vaikutteet pajoihin oli imuroitu Kontulan äänistä, kuvista ja tarinoista.
 
Tässä vaiheessa piti jo alkaa hieroa silmiä, ollaanko tässä Helsingissä ja vielä Kontulassa. Sen verran vaikuttavaa oltiin saatu aikaan. Sessio oli huikea näyttö siitä, miten osaava ammattiteatteri tavoittaa jalkautuessaan yksilön, antaa uusia tarttumapintoja ymmärtää (ja tietysti tuottaa) teatteria sekä samalla luo rakennuspalikoita koko kaupunginosan identiteetille ja itsearvostukselle. Tällaisesta kulttuurityöstä voivat niin tekijät kuin kaikki kontulalaiset olla ylpeitä. Itsekin taisin tuntea ensi kertaa urallani pienen ylpeyden värähdyksen vaikka olin osallistunut hankkeeseen vain pieneltä osin sen rahoitusta kasattaessa.
 
Tuotoksia katsellessa oli helppo ymmärtää miten ensiarvoista hankkeelle on ollut paikallisten verkostojen tuki. Ennen kuin mitään alettiin tehdä kävivät kansallisteatterilaiset esittäytymässä ja kertomassa suunnitelmistaan Vetoa ja Voimaa Mellunkylään  -verkostossa. Porukka toivotettiin tervetulleeksi aplodein. Ja samalla projekti sai käyttöönsä paikalliset resurssit: tilat, kontaktit, tiedotuksen ym. Tälle perustalle on ollut hyvä rakentaa. Varmaankin teatteriprojekti vahvistaa vastavuoroisesti alueen verkostoja. Siellä missä paikallinen verkostoituminen on ollut heikompaa, ovat vastaavat hankkeet kohdanneet vaikeuksia. Reittejä Kontulaan kaltaiset pilotit avaavat toivottavasti polkuja koko alueellisen kulttuurityön merkityksen ymmärtämiselle laajemminkin.
 
Ari Tolvanen, Helsingin kulttuurikeskus

Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan -yhteisötaideprojektin loppuhuipennus:
Kontulan aika!
Ensi-ilta:
ma 13.1.2014 klo 19 Helsingin yhteislyseolla (Rintinpolku 2, 00940 Helsinki)
Muut esitykset:
ti 14.1.2014 klo 12, Helsingin yhteislyseo
ti 14.1.2014 klo 19, Helsingin yhteislyseo
pe 17.1.2014 klo 19, Kansallisteatteri, Pieni näyttämö
la 18.1.2014 klo 19 Kansallisteatteri, Pieni näyttämö
Ilmaisliput jaossa 9.12. alkaen Kontulan kirjastossa sekä Kansallisteatterin lippumyymälässä.
 
 
 KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi