Vetoa & Voimaa Vanhalla Raatihuoneella

Vetoa & Voimaa Mellunkylään -yhteistoimintaryhmä kokoontui Vanhalla Raatihuoneella 12.3.
 
Vetoa & Voimaa Mellunkylään -yhteistoimintaryhmä piti vuoden 2015 toisen kokouksensa Senaatintorin kupeessa Vanhalla Raatihuoneella. Tapaamisessa, johon osallistui lähes 30 eri toimijaa, oli mukana myös kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, joka halusi tutustua mellunkyläläiseen malliin hoitaa kaupunginosan ajankohtaisia asioita.
 
Pajusen kokoontumisen aikana esittämistä puheenvuoroista välittyi se, että hän on käyttänyt paljon aikaa pohtiessaan keinoja kehittää asukasosallistumista muuttuvassa kaupungissa. Uuden asukasosallistumisen toimintamallin valmistelu on meneillään – vuoden päästä kuva on Pajusen mukaan selvempi. Hänen mielestään Vetoa & Voimaa Mellunkylään -hanke on ollut suunnannäyttäjä ja yhteistoiminnassa on paljon osia, jotka voivat toimia muuallakin Helsingissä.
 
Pajusen mukaan oleellisinta on se, että aluetta kehittämässä ovat paikalliset järjestöt, poliitikot, asukastoimijat ja kaupungin viranhaltijat. Kaupungin eri elimissä toimivat luottamushenkilöt tuovat asioiden käsittelyyn laaja-alaisuutta – kaupungin viranhaltijat ja hallintokunnat pitävät kiinni vain omasta kapeasta siivustaan. Pajusen mukaan viranomaistyönä ei myöskään voida osallistua.
 
Kaupunginjohtaja Pajunen vastasi tapaamisen aikana Kontulan ostoskeskuksen uudistamista, Vetoa & Voimaa Mellunkylään -hanketta, Kontulan lähiöasemaa ja Lastenkulttuurikeskus Musikantteja koskeneisiin kysymyksiin. Pajunen kertoi ostoskeskusalueen suunnittelun etenevän. Ostoskeskusalueen asemakaava on tulossa kaupunginvaltuustoon vuonna 2016. Hankalin osa koskee metroradan kattamista.
 
Vetoa & Voimaa -toiminnan kipeästi ratkaisua kaipaava koordinaattorikysymys jäi edelleen auki. Sosiaalivirastossa työskennelleen Eeva-Liisa Bromanin jäätyä eläkkeelle tilanne on ratkaisematta. Yhteistoimintaryhmän jäsenet korostivat, että vaativan tehtävän hoitaminen talkootyönä on pidemmän päälle mahdotonta.
 
Lähiöaseman tulevaisuus ratkeaa Pajusen mukaan osana laajempaa asukastilojen järjestelyä. Pekka Saarnio toi esiin, että lähiöasema on onnistunut luomaan yhteydet maahanmuuttajiin, mikä on jäänyt suurelta osalta asukastoimijoilta ja järjestöiltä haaveeksi.
 
Sitkeästi toimintaansa kehittänyt Lastenkulttuurikeskus Musikantit sai pienen toivonväläyksen. Kaupunginjohtaja Pajunen viestitti Varhaiskasvatusviraston olevan kiinnostunut yhteistyöstä.
 
Yhteistoimintaryhmän jäsenet saivat jälleen tiiviin tietopaketin siitä, mitä on meneillään Mellunkylässä. Itäisen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Irma Sippola kertoi neljännen kerran maaliskuun alkupuolella järjestetyn järjestetyn ”Pipareita ja poliitikkoja” -illan onnistuneen hyvin. Nuoret toivovat päättäjilt’ edullisempaa joukkoliikennettä, kesätyöpaikkoja ja kohtuuhintaisia harrastuksia. - Seuraava Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -sateenvarjon alla pidettävä aluefoorumi on maanantaina 23.3. Kontulatalolla järjestettävä Aatteiden Ilta -tapahtuma, jossa eduskuntavaalipaneelin aiheena on mm. lähiöt.
 
Kokoontumisessa oli esillä jälleen kerran ostoskeskuksen turvallisuus. Ostoskeskuksen itäpuolella, Kalliopuistossa sijaitseva päihteidenkäyttäjien avo-olohuone Mäntybaari on menossa kiinni.  Alue muuttuu lähitulevaisuudessa asukaspuistoksi, mutta jo ennen sitä pyritään paikka siistimään.  Keskustelussa nousi esiin kysymys siitä, mihin päihdekäyttäjät asettuvat tämän jälkeen. Viranomaistoimin paikan määrääminen ei onnistu – väki päättää omin voimin, mihin uusi ”Pihlajapystis” tai ”Kuusikabinetti” avautuu.
 
Mellunkylässä on luvassa jälleen tapahtumatäyteinen kevät ja alkukesä. Kulttuurin eri osa-alueilla tapahtuu. Liikuntakulttuurin vahva toimija FC Kontu järjestää mm. aikuisten futiskoulun aikuisille huhtikuussa – jalkapallon alkeisiin ovat tervetulleita tutustumaan niin naiset kuin miehet. Kansallisteatterin kolmas kausi Kontulassa on hyvässä vauhdissa. Skidirock, Kontulan ostarin Kesän Avaus, Ihana Kivikko -tapahtuma ja Ostarifestari ovat jälleen tulossa. Mellunkylä-lehti ilmestyy toukokuun alussa. Tekeillä on myös Mellunkylän historiaa käsittelevä kirja.
 
Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen kertoi 27.4.pidettävästä ekumeenisesta tapahtumasta, johon osallistuu Vatikaanin edustajan kardinaali Kurt Koch. Kokonaisuuteen liittyy muun muassa ekumeeninen iltakirkko, jossa saarnaa kardinaali Koch.
 
Kontulan ostoskeskukseen tulee uusi digitaalinen ”Kontula Info” -taulu. Se sijoitetaan Kontulan Huollon uusien tilojen (ent. Nordea) ikkunaan ostarin keskusaukion varrella. Sähköinen silmäys Kontulaan ja samalla koko Mellunkylään avautuu toukokuun lopulla.
 
Jouko Kokkonen 





KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi