Kolumni: Muuttuva Mellunmäki

Mellunmäessä 16.9. järjestetyn asukasillan osanottajia

Kolumni: Muuttuva Mellunmäki
 
Mellunmäkeä rakennettiin 60-luvulla vastaamaan kasvavan pääkaupungin huutavaan asuntopulaan. Siitä haluttiin vehreä, väljä asuinalue lapsiperheille hyvien liikenneyhteyksien päähän.  Vuosituhat vaihtui ennen kuin nämä määreet joutuivat uhanalaisiksi. Kaupunki yrittää vastata asuntopulaan täydennysrakentamisella. Ja koska tonttimaata ei riitä koko tänne kaipaavalle väkijoukolle, on pakko alkaa miettiä muita vaihtoehtoja.
 
Yksi mahdollisuus on murentaa alueen vehreyttä rakentamalla nykyisten rakennusten pihoille. Tämä vaihtoehto on tietenkin parempi kuin vaikkapa metsäalueiden suurempi tuhoaminen.  Nykyisten asukkaiden ei ole kuitenkaan helppoa hyväksyä muuttuvaa kaupunkikuvaa. Jos on hankkinut asunnon olettaen ikkunasta näkyvän maiseman olevan saavutettu etu, niin 30-vuotiaiden puiden kaato uusien asukkaiden tieltä tuntuu kohtuuttomalta.
 
Kaupunginvaltuutettu Jape Loven (SDP) totesi ”kaavan olevan valmiiksi susi”, kun kaupungin ”herrat” esittelivät 16. syyskuuta metrokeskuksen uusia suunnitelmia. Metroaseman ympärille on nousemassa useita asuinrakennuksia, uusi kauppa ja julkinen rakennus. Näiden alle jää pysäköintipaikkoja siten, että nykyisten 250 paikan sijaan jäljelle jää 85 paikkaa – kohteessa, joka on itäisen Helsingin ja Vantaan välisen liikenteen solmukohta.
 
Samassa paikassa oletetaan tulevaisuudessa myös sipoolaisten vaihtavan kulkuneuvoa. Alueelle on suunniteltu myös uutta kirjastoa. Kaupunki haluaa kaavoittaa metron välittömään läheisyyteen tukeutuen liityntäliikenteeseen. Miten kummassa tässä tilanteessa voidaan heikentää siirtymistä omasta autosta metroon tai pikaraitiotievaunuun?
 
Mellunmäkeen muutettiin aikoinaan maalta tai keskustan pienistä asunnoista. Kaikki puhuivat suomea ja tekivät töitä. 2015 kaduilla voi kohdata kymmeniä kansalaisuuksia ja kielivalikoima on todella runsas. Nuorisotoimen keinoja kohdata erimaalaista väkeä vähennettiin entisestään eikä tämäkään helpota alkuperäisten asukkaiden epäilyksiä siitä, millaista aluetta Mellunmäestä ollaan tekemässä.
 
Vaikka alueelle rakennetaan lisää ja alue on saavutettavuudeltaan parhaimmasta päästä, niin palvelut kuitenkin vähenevät koko ajan. Pysyvä nuorisotalo poistui alueelta ja seurakunta siirsi kerhonsa muualle. Partureita ja kauppoja riittää, mutta kunnalliset palvelut ovat todella rajallisia.
 
Mellunmäki on sijainniltaan alue, jonka ei pitäisi olla Kontulan takapiha, vaan oma kehittyvä alueensa kolmen kunnan risteyksessä. Sipoo, Vantaa ja Helsinki voisivat pilotoida Mellunmäessä moniakin ylikunnallisia yksiköitä ja siten parantaa ihmisten mielikuvia alueesta.
 
Marjut Klinga 
Mellunmäkeläinen vuodesta 2000KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi